Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Salariul minim utilizat in calculul plafoanelor la PFA, investiii alte surse pe 2023
Persoanele fizice care au realizat în cursul anului 2023 urmatoarele tipuri de venituri:
- venituri din activităţi independente, definite conform art. 67, cu excepţia celor din vânzarea energiei electrice de către prosumatorii, persoane fizice, altele decât cele organizate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, la furnizorii de energie electrică cu care respectivii prosumatori au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, dacă centralele electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile pe care le deţin au puterea electrică instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum. ;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală, definite la art. 70, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 72 alin. (3);
- venituri din activități independente, definite conform art. 67;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
- venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau titlului III, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83;
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
- venituri din investiții, definite conform art. 91;
- venituri din alte surse, definite conform art. 114.
în vederea stabilirii contribuției de asigurări sociale, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate pentru anul 2023, prin declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru care termenul de depunere este până la data de 25 mai 2024, inclusiv, la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale precum și la determinarea bazei anuale de calcul se utilizează nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată de 3.000 lei .
Depunerea declaratiei unice
Prin derogare de la prevederile in vigoare la data de 31 decembrie 2023, persoanele fizice prevăzute mai sus au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru care termenul de depunere este până la data de 25 mai 2024, inclusiv, în situația în care la determinarea bazei anuale de calcul la depunerea declarației estimative prevăzute la art. 120 dindin Codul fiscal, au utilizat un alt nivel al salariului minim decât cel de 3.000 lei.
Salariul minim in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala – pe 2023
Tot prin derogare de la prevederile în vigoare la data de 31 decembrie 2023, persoanele fizice care în cursul anului 2023 au realizat venituri din:
- drepturi de proprietate intelectuală,
- în baza contractelor de activitate sportivă
- din arendă
- din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II sau III
pentru care impozitul se reține la sursă, au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122 din Codul fiscal, pentru care termenul de depunere este până la data de 25 mai 2024, inclusiv, în situația în care plătitorii de venituri la verificarea încadrării venitului în plafoanele anuale au utilizat un alt nivel al salariului minim brut pe țară decât cel de 3.000 lei.
La stabilirea cuantumului contribuției de asigurări sociale și/sau contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de către persoanele fizice prevăzute anterior, contribuția reținută la sursă de către plătitorul de venit reprezintă plată anticipată în contul contribuției anuale.
În situația în care contribuția anuală de asigurări sociale stabilită în declarația prevăzută anterior este mai mică decât cea reținută la sursă de plătitorul de venit, diferența astfel rezultată nu se restituie, aceasta fiind valorificată la stabilirea elementelor necesare determinării pensiei, potrivit legii.
O obligatie pentru platitorii de venituri: eliberarea unei adeverinte
Plătitorii de venituri au obligația de a elibera persoanelor fizice beneficiare de venituri, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului 2024, pentru anul 2023, un document cu privire la nivelul contribuției de asigurări sociale, respectiv al contribuției de asigurări sociale de sănătate reținute la sursă, precum și nivelul salariului minim brut pe țară utilizat la calculul acestora.
Citeste si:
